Jakie znaczenie dla kobiet ma witamina B12?
Jako dzieci często mówiono nam, że powinniśmy jeść bardzo dużo warzyw i owoców. Dlaczego? Ponieważ zawierają dużo witamin. Dlaczego jednak są one tak istotne dla naszego organizmu? Czemu witamina B12 jest niezbędna do jego poprawnego funkcjonowania? Czym grozi jej niedobór?
Rola witaminy B12 w organizmie
Witaminę B12 nazywamy inaczej kobalaminą. Jej funkcją jest regulowanie funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego czy sercowo-naczyniowego, a najważniejszym zadaniem – udział w procesie syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, które odpowiadają za produkowanie komórek krwi.
Istotną funkcją kobalaminy jest również udział w wytwarzaniu erytrocytów i ich prawidłowym rozwoju. Ponadto, nasz układ nerwowy działa prawidłowo właśnie dzięki witaminie B12. A co wspólnego ma kobalamina i układ odpornościowy? Kobalamina ma czynny udział w procesie tworzenia nowych komórek, które szybko się regenerują. Z tego powodu za mała ilość kobalaminy w organizmie sprawia, że nasza odporność słabnie.
Niedobór witaminy B12 – czym grozi?
Objawy niedoboru kobalaminy mogą pojawiać się przez długie lata, a do najpoważniejszych z nich zalicza się anemię. Inne objawy za małej ilości witaminy B12 w organizmie to:
- problemy z równowagą i koordynacją,
- problemy w jamie ustnej,
- zawroty głowy,
- uszkodzone nerwy,
- zaburzenia hormonalne,
- zaburzenia nastroju,
- zaburzenia widzenia,
- ciągłe uczucia zmęczenia,
- bladość bądź żółtaczka skóry.
Czy nadmiar witaminy B12 jest szkodliwy?
Do dnia dzisiejszego nie stwierdzono żadnych działań ubocznych związanych z nadmiernym poziomem kobalaminy w organizmie. Powodem może być fakt, że kiedy witaminy B12 jest za dużo, to zostaje ona wydalana razem z moczem.
Kto jest narażony najbardziej na niedobory kobalaminy?
Główną przyczyną niedoboru są zaburzenia wchłaniania witaminy B12 z pożywienia oraz niedokrwistość złośliwa. Można również wyróżnić kilka grup wśród społeczeństwa, które są szczególnie narażone na niedobór kobalaminy:
- osoby starsze – często powodem jest zapalenie błony śluzowej żołądka,
- osoby z chorobami żołądkowo-jelitowymi np. celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna,
- ściśli wegetarianie i weganie – ponieważ naturalne źródła kobalaminy znajdują się w produktach odzwierzęcych,
- osoby z niedokrwistością megaloblastyczną,
- kobiety w ciąży, karmiące piersią i przestrzegające silnej diety wegańskiej.
Źródła witaminy B12
Kobalamina nie jest witaminą, którą człowiek może sam wyprodukować. Musimy sami ją dostarczyć przy pomocy odpowiedniej diety i sprawdzonych suplementów. Kobalaminę znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego – jajach, rybach, mięsie oraz w mleku i produktach mlecznych. Nie występuje ona w produktach roślinnych, ale na rynku są dostępne produkty wzbogacone o witaminę B12 idealne dla wegetarian i wegan.
Co zmniejsza ilość witaminy B12 w organizmie
To, że do naszego organizmu zostaje dostarczona witamina B12 nie oznacza, że zostanie ona poprawnie przyjęta. Istnieją czynniki, które zmniejszają ilość kobalaminy. Są to:
- papierosy,
- kawa,
- alkohol,
- stres,
- antybiotyki,
- choroby przewlekłe,
- tabletki antykoncepcyjne,
- spożywanie dużej ilości mięsa.
Opracowanie: Wimin – produkty stworzone z myślą o kobietach