Mięsa na Boże Narodzenie na kilka sposobów
Po Wigilii, w trakcie której królują zupy, pierogi i ryby, przychodzi pora na dania mięsne, które są jedną z głównych kulinarnych atrakcji Bożego Narodzenia. Oto garść kulinarnych inspiracji.
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami
Mięsa na Boże Narodzenie często serwuje się w postaci pieczeni. Jak ją przygotować? Potrzebować będziemy:
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 lasek kabanosa wieprzowego
- 1 opakowania mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem
- 2 jajek
- 2 ząbków czosnku
- 1 cebuli
- 1 bułki
- 2 łyżek musztardy
- 2 łyżek majonezu
- Papryki słodkiej
- Papryki ostrej
- Majeranku
- Tymianku
- Soli
- Pieprzu
Do miski przekładamy mięso, posiekaną cebulę i czosnek, jajka oraz bułkę namoczoną w wodzie. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Groszek z marchewką gotujemy w lekko ostudzonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Połowę porcji mieszamy z masą mięsną. Drugą część przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki. Układamy kabanosy i przykrywamy je pozostałą masą. Wyrównujemy wierzch i smarujemy majonezem. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu, pieczeń odstawiamy na 10 minut, kroimy w plastry i układamy na talerzu. Pozostałe warzywa przelewamy wrzątkiem i układamy na talerzu.
Rolada z kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym
Wszelkiego rodzaju rolady to kolejny sposób na mięsa na Boże Narodzenie. Oto przepis na jedną z nich.
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- 200 ml śmietany 30%
- 3 garście liści świeżego szpinaku
- 6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Szpinak myjemy, pomidory kroimy w paski. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Następnie dodajemy szpinak i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy się skurczy, wsypujemy pomidory i smażymy przez kilka kolejnych minut. Fileta z kurczaka kroimy w cienkie plastry, ubijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na fileta nakładamy farsz z pomidorów oraz szpinaku, zawijamy, formując roladkę i owijamy folią aluminiową. Identycznie postępujemy z każdym plastrem. Roladki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 20 minut. Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją. Gdy nieco się zredukujemy, dodajemy musztardę oraz masło i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Roladki kroimy na kawałki i serwujemy polane sosem.
Schab nadziewany kokosową dynią z sosem żurawinowym
Ten przepis to propozycja dla wszystkich, którzy lubią mięsa na Boże Narodzenie z egzotycznym akcentem. Do zrobienia tej potrawy niezbędne będą:
- 4 kotlety schabowe
- 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka żurawiny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1/3 łyżeczki czerwonego pieprzu
- Sól
- Pieprz
W rondlu rozpuszczamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz skórkę i sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgniatamy całość na jednolitą masę. W każdym z kotletów robimy nacięcie, tworząc kieszonkę. Wypełniamy je do ¾ masą dyniową i spinamy brzeg wykałaczką. Smażymy kotlety z obu stron. Gdy są gotowe, odkładamy je na bok, a na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i wrzucamy żurawinę. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety polewamy tak przygotowanym sosem.
Więcej pomysłów na mięsa na Boże Narodzenie: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/miesa-i-sosy-na-boze-narodzenie