Jak zrobić idealne brownie? Poradnik w 3 krokach
Brownie to ciasto cieszące się niezwykłą popularnością. Nic dziwnego – jest pyszne, słodkie i aromatyczne. Podpowiadamy, jak zrobić idealne brownie. Osiągnięcie pożądanego rezultatu nie jest bardzo dużym wyzwaniem, jednak należy trzymać się kilku podstawowych zasad.
Krok 1: odpowiednie przygotowanie płynnej czekolady
Przed przystąpieniem do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej, należy przygotować suchą miskę i połamać czekoladę. Naczynie nie może dotykać lustra wody, ponieważ czekolada ma topić się dzięki gorącej parze wodnej. Warto pamiętać, że białe czekolady są trudniejsze do roztopienia – mogą się rozwarstwiać. Najlepiej użyć gorzkiej z dużą zawartością kakao. Jeżeli jednak mimo wszystko masa się zważy, można do niej dodać łyżkę mleka i wymieszać. Wówczas powinna odzyskać właściwą konsystencję. Czekoladę można również rozpuszczać w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką. Składniki dodajemy w tym samym momencie co czekoladę, by rozpuściły się razem.
Krok 2: proporcje mąki do masła
Jak zrobić brownie z wilgotnym środkiem i lekko chrupiącą skórką? W tym przypadku warto zadbać o właściwe proporcje mąki i masła. Aby osiągnąć lekko klejący i wilgotny środek, należy użyć mniej mąki, a więcej czekolady i masła. Może to być na przykład szklanka mąki, cała kostka masła i dwie tabliczki czekolady. Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Warto również pamiętać o przesianiu sypkich składników przez sitko – dotyczy to zarówno mąki, proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Jeżeli wykorzystujemy cukier puder lub cukier waniliowy, powinno się je wymieszać z innymi suchymi składnikami, a następnie z roztopiona czekoladą i masłem.
Krok 3: odpowiedni czas pieczenia
Brownie piecze się stosunkowo krótko w porównaniu do innych ciast. Wystarczy zaledwie 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, by ciasto było gotowe. Wypiek powinien mieć wilgotny środek i błyszczącą skórkę. Jak rozpoznać, że brownie jest gotowe? Przede wszystkim, gdy mocniej przyciśnięty wierzch zaczyna się kruszyć. Można również sprawdzić konsystencję drewnianym patyczkiem – masa powinna go lekko oblepiać.