Witaminy – składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia
Witamina to nazwa składników odżywczych (związków chemicznych) niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia, których organizm nie może wyprodukować (zsyntetyzować).
Takie składniki odżywcze należy zatem spożywać w postaci żywności lub suplementów. W przeciwieństwie do minerałów dietetycznych, które są pierwiastkami układu okresowego, witaminy to cząsteczki wykonane z tych pierwiastków.
Na przykład witamina C (kwas askorbinowy) jest wytwarzana z węgla, tlenu i wodoru i występuje naturalnie w naturze i może być wytwarzana przez wiele zwierząt – ale nie przez ludzi, nietoperze owocowe lub świnki morskie. To, co może być witaminą dla człowieka, może nie być witaminą dla innych zwierząt; psy potrzebują kwasu askorbinowego, ale mają gen, który może to zrobić – dlatego rzadko widujesz psy jedzące pomarańcze!
Ciało ludzkie potrzebuje trzynastu różnych witamin, z których każda jest krótko opisana poniżej, wraz z listą pokarmów zawierających witaminę.
Witamina A (retinol)
Witamina A jest często związana z widzeniem – witamina pomaga nam widzieć w słabo oświetlonym otoczeniu i jest ważna dla widzenia kolorów. Witamina A pomaga również wzmocnić układ odpornościowy i jest przydatna dla zdrowej skóry.
Na wysokim poziomie witamina A może uszkodzić nienarodzone dzieci; kobietom w ciąży zaleca się zatem unikanie pokarmów o wysokiej zawartości witaminy A.
Witaminę A otrzymujemy z:
- Wątroba (w tym pasztet z wątroby).
- Mleko i produkty mleczne.
- Tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela itp.).
- Szczególnie warzywa – marchew, słodkie ziemniaki, dynia piżmowa, jarmuż i sałata
- Zioła i suszone zioła
- Niektóre czerwone przyprawy, w tym papryka i pieprz cayenne.
Witamina B1 (tiamina)
Tiamina nie jest magazynowana przez organizm, dlatego należy ją codziennie uzupełniać – witamina B1 jest powszechna w wielu produktach spożywczych, a większość ludzi je wystarczająco. Witamina współpracuje z innymi witaminami z grupy B, pomagając w produkcji glukozy i innych niezbędnych substancji poprzez rozkład żywności. Tiamina utrzymuje również zdrowe mięśnie i nerwy.
Witaminę B1 otrzymujemy z:
- Orzechy (zwłaszcza orzechy pekan, orzeszki piniowe i pistacje)
- Wieprzowina
- Wiele owoców i warzyw
- Mleko i inne produkty mleczne
- Produkty pełnoziarniste
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B2 lub ryboflawina pomaga utrzymać zdrową skórę i oczy, a także jest ważna dla produkcji steroidów i czerwonych krwinek w organizmie. Ryboflawina pomaga również utrzymać układ nerwowy w dobrym stanie. Witamina B2 znika pod wpływem bezpośredniego światła słonecznego.
Witaminę B2 otrzymujemy z:
- Wątróbka (w tym pasztet z wątroby)
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
- Ser
- Otręby pszenne
- Tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela itp.)
- Grzyby
Witamina B3 (niacyna)
Niacyna pomaga w rozkładaniu żywności i wytwarzaniu energii. Witamina B3 jest również niezbędna dla zdrowego układu trawiennego i nerwowego.
Otrzymujemy witaminę B3 z:
- Wątróbka (w tym pasztet z wątroby)
- Boczek
- Suszone pomidory
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
- Otręby pszenne i ryżowe
- Tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela itp.)
- Mleko i Jajka
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Kwas pantotenowy, witamina B5 służy do przetwarzania białka, węglowodanów i tłuszczu w naszej diecie. Witamina B5 znajduje się w większości produktów spożywczych na niskim poziomie.
Otrzymujemy witaminę B5 z:
- Większość mięs, w tym kurczak, wołowina i wątróbka
- Warzywa, w tym: ziemniaki, pomidory, brokuły, grzyby
- Całe ziarna
- Awokado
- Jajka
- Ryba
Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina B6 służy do rozkładania i pozyskiwania energii z pożywienia, które jemy. Jest to również ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Pirydoksyna bierze również udział w wytwarzaniu hormonów i czerwonych krwinek.
Otrzymujemy witaminę B6 z:
- Otręby i produkty pełnoziarniste
- Orzechy, zwłaszcza pistacje i orzechy laskowe
- Wątróbka (w tym pasztet z wątroby)
- Suszone zioła i przyprawy
- Czosnek surowy
- Nasiona, zwłaszcza słonecznika
Witamina B7 (biotyna)
Dodatkowa biotyna jest wymagana w diecie człowieka, ale tylko w pewnych okolicznościach. Bakterie jelitowe zwykle wytwarzają codziennie więcej witaminy B7 niż organizm potrzebuje. Witamina B7 pomaga organizmowi rozkładać białka, węglowodany i tłuszcze oraz pomaga w produkcji glukozy. Biotyna pomaga również przenosić dwutlenek węgla w organizmie. Biotyna może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci i znajduje się w wielu produktach kosmetycznych.
Otrzymujemy witaminę B7 z:
- Bakterie w naszych jelitach
- Żółtka
- Owies
- Orzechy
- Ryba
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy ma kluczowe znaczenie dla wielu funkcji organizmu. Jest potrzebny do produkcji i naprawy DNA. Jest niezbędny do wspierania szybkiego podziału i wzrostu komórek, takich jak niemowlę i ciąża. Kwas foliowy odgrywa również ważną rolę w płodności zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Kwas foliowy jest również stosowany do wytwarzania zdrowych krwinek czerwonych, zapobiegając anemii.
Otrzymujemy witaminę B9 z:
- Szpinak, Brokuły i Brukselka
- Wątróbka (w tym pasztet z wątroby)
- Kiełki fasoli
- brązowy ryż
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
- Szparag
Witamina B12 (kobalaminy)
Witamina B12, znana również jako kobalaminy, pełni kluczowe funkcje w organizmie, w tym produkcję i regulację DNA, wytwarzanie kwasów tłuszczowych i produkcję energii. Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w normalnym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Witamina B12 ma złożoną strukturę molekularną i nie może być syntetyzowana przez rośliny ani zwierzęta.
Witaminę B12 otrzymujemy z:
- Owoce morza, w tym ryby, skorupiaki, kraby i homary
- Wątróbka (w tym pasztet z wątroby)
- Mięso
- Ser
- Jajka
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C jest witaminą dla ludzi, ale nie dla większości innych zwierząt. Zwierzęta nadal potrzebują witaminy C, ale mają geny zdolne do jej produkcji. Witamina C odgrywa ważną rolę w organizmie, która obejmuje utrzymanie zdrowia tkanki łącznej, która wspiera narządy i inne tkanki. Uważa się również, że niezbędny w produkcji niektórych hormonów i silny przeciwutleniacz Witamina C obniża ogólne ryzyko raka.
Otrzymujemy witaminę C z:
- Owoce cytrusowe, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty itp.
- Inne owoce, zwłaszcza czarne porzeczki, kiwi i truskawki
- Warzywa, w tym papryka i papryczka chilli, brokuły, szpinak i kalafior
Witamina D (Calciferol)
Witamina D jest niezwykła i wymagana w diecie człowieka tylko w pewnych okolicznościach, ponieważ większość naszej witaminy D dostaje się ze światła słonecznego. W niektórych klimatach lub o określonych porach roku możemy nie być narażeni na działanie promieni słonecznych i dlatego może być konieczne włączenie do diety witaminy D. Witamina D jest ważna w organizmie dla regulacji ilości wapnia i fosforanów, które przyczyniają się do zdrowych kości i zęby.
W Wielkiej Brytanii Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) szacuje, że do 25% brytyjskich dzieci ma niedobór witaminy D. Liczby te mogą częściowo wynikać ze zmiany stylu życia. Młodzi ludzie spędzający więcej czasu w domu i nie wystawieni na naturalne światło słoneczne mogą pomóc w wyjaśnieniu problemu. USA, Kanada i Finlandia wprowadziły programy, w których więcej witaminy D jest dostępne w dietach poprzez wzbogacanie żywności i napojów. Dzieci bez odpowiedniej witaminy D mogą cierpieć na krzywicę. Krzywka jest stanem, który wpływa na rozwój kości – powoduje, że kości stają się miękkie i zniekształcone, co może prowadzić do deformacji.
Witaminę D otrzymujemy z:
- Światło słoneczne (10-20 minut tygodniowo dla osób o jasnej skórze; ponad 30 minut tygodniowo dla ciemnej skóry)
- Tłuste ryby (łosoś, pstrąg, makrela itp.)
- Jajka
- Wzbogacone płatki śniadaniowe
Witamina E (tokoferol)
Istnieje wiele różnych form witaminy E i jest ona powszechna w wielu różnych produktach spożywczych. Witamina E może pomóc chronić organizm przed poważnymi chorobami, takimi jak choroby serca i rak. Witamina E może również pomóc chronić zdrowie oczu u osób starszych.
Otrzymujemy witaminę E z:
- Oleje roślinne: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek i olej arachidowy
- Nasiona i Orzechy
- Owoce i warzywa
Witamina K1 (filochinon)
Witamina K jest wymagana do modyfikacji białek w żywności, a także do krzepnięcia krwi i prawdopodobnie do rozwoju mocnych, zdrowych kości. Witamina K może pomóc chronić organizm przed poważnymi chorobami, takimi jak choroby serca i rak. Ponadto witamina K może pomóc w leczeniu choroby Alzheimera.
Witaminę K otrzymujemy z:
- Większość świeżych warzyw, zwłaszcza brokuły, szpinak i jarmuż
- Płatki
- Oleje roślinne: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek i olej arachidowy