Nietolerancje pokarmowe i alergie
Wydaje się, że wzrasta nietolerancja pokarmowa i alergie. Ale czy tak jest naprawdę, czy po prostu jesteśmy teraz bardziej świadomi problemów?
Czy nietolerancje pokarmowe to tylko modny sposób na zwrócenie na siebie uwagi i utrudnienie życia innym?
Czym dokładnie jest różnica między nietolerancją a alergią?
Ta strona bada i odpowiada na te i inne pytania, aby pomóc Ci przejść przez coś, co czasami wydaje się bardzo nowoczesnym problemem.
Definicja alergii i nietolerancji
Chociaż terminy są czasami używane zamiennie, alergie i nietolerancje to nie to samo.
Innymi słowy, alergie to reakcje związane z układem odpornościowym. Podobnie jak reakcja, którą otrzymujesz, gdy zostaniesz ukąszony przez pszczołę lub osę lub dotkniesz pokrzywy, są one szybkie. Często powodują obrzęk, który w jamie ustnej lub gardle może być potencjalnie śmiertelny.
Alergie można zwykle leczyć doustnymi lekami przeciwhistaminowymi. Obejmuje to wymioty i choroby skóry.
Poważne reakcje alergiczne (w tym anafilaksja) wymagają jednak szybkiego leczenia adrenaliną, aby zapobiec potencjalnie śmiertelnym konsekwencjom.
Większość ludzi, którzy są poważnie uczuleni na coś, w tym na żywność, jest świadoma swojej alergii i nosi przy sobie wstrzykiwacz z adrenaliną (czasami nazywany „EpiPen”). Nawet po zakończeniu leczenia powinni jak najszybciej zasięgnąć porady lekarza po wystąpieniu reakcji alergicznej.
Z drugiej strony nietolerancje pokarmowe nie są potencjalnie śmiertelne, a osoby z nietolerancjami czasami nie mają wpływu na spożywanie niewielkiej ilości problematycznej żywności. Nietolerancje mogą jednak być wyjątkowo niewygodne i mogą powodować złe samopoczucie, często przez długi czas, jeśli nie zostaną zdiagnozowane.
Przyczyny i wyzwalacze alergii i nietolerancji
Dokładna przyczyna alergii jest często niejasna.
Niektóre badania sugerują, że problemem jest niedostateczna ekspozycja: ludzie są bardziej podatni na alergie na rzeczy, które są nowe dla ich układu odpornościowego. Alergie mogą jednak być również wywoływane przez szybką nadmierną ekspozycję na alergen we wrażliwej części ciała (na przykład, jeśli zostaniesz użądlony przez osę w twarz lub głowę, możesz stać się bardzo uczulony na użądlenia osy).
Jednak często nie ma oczywistego punktu wyzwalającego, a ludzie uświadamiają sobie, że są poważnie uczuleni, dopiero po pierwszej reakcji.
Być może najbardziej znaną alergią pokarmową są orzeszki ziemne.
To przynajmniej anegdotycznie rośnie. Jest jednak bardziej prawdopodobne, że orzeszki ziemne i inne orzechy stają się po prostu coraz bardziej powszechne, ponieważ znajdują się w szerokiej gamie przetworzonej żywności. Dlatego ludzie są bardziej narażeni na ich działanie niż w przeszłości i zdają sobie sprawę, że są uczuleni.
Istnieje kilka wyraźnych potencjalnych przyczyn nietolerancji pokarmowych:
- Chorzy mogą nie mieć enzymu potrzebnego do trawienia pokarmu . Na przykład nietolerancja laktozy jest często spowodowana brakiem genu dla enzymu, który ją trawi.
- Wrażliwość na dodatki do żywności . Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na niektóre chemikalia niż inni, co może powodować problemy, gdy są dodawane do żywności. Przykłady obejmują barwniki spożywcze i siarczyny, które są używane do suszenia owoców.
- Osoby z celiakią nie są w stanie prawidłowo trawić glutenu i dlatego nie tolerują go.
- Mogą również występować czynniki psychologiczne związane z nietolerancjami pokarmowymi . Na przykład niektórzy ludzie po prostu nie są w stanie połknąć pewnych pokarmów bez żadnej oczywistej przyczyny fizycznej.
Rozpoznawanie alergii pokarmowych i zarządzanie nimi
Alergie pokarmowe są na tyle poważne, że określenie ich istnienia często nie jest trudne. Jednak zidentyfikowanie wyzwalacza może być trudniejsze, nie tylko dlatego, że nie można ryzykować wstrząsu anafilaktycznego, aby to zrobić.
Kluczem do leczenia alergii jest często unikanie, dlatego ważne jest, aby zidentyfikować alergen jak najwcześniej.
Identyfikacja alergenów
Istnieją dwa główne testy na alergeny:
- „Test zadrapania”, w którym skórę wystawia się na niewielką ilość potencjalnych alergenów w celu zbadania reakcji; i
- Badanie krwi, które można przeprowadzić, jeśli test skórny nie jest odpowiedni.
Osoby, które doświadczyły ciężkiej reakcji alergicznej, powinny zatem omówić to z lekarzem, aby jak najszybciej wykonać test na potencjalne alergeny.
Testy te nie tylko identyfikują alergen, ale także dają wyobrażenie o intensywności reakcji. Kiedy reakcja jest bardzo ostra, być może będziesz musiał zrobić więcej niż po prostu unikać jedzenia tego konkretnego jedzenia. Na przykład może być konieczne poproszenie szkół lub miejsc pracy o zapewnienie, że są one „wolne od orzechów” dla bezpieczeństwa konkretnej osoby, a także może być konieczne poinformowanie linii lotniczych podczas lotu.
Rozpoznawanie i zarządzanie nietolerancjami pokarmowymi
Rozpoznawanie nietolerancji pokarmowych może być mniej krytyczne niż alergie, ale jest też trudniejsze. Jest mało prawdopodobne, aby wystąpiła reakcja immunologiczna, dlatego istnieje niewiele, jeśli w ogóle, ostatecznych testów.
Istnieją dwa główne sposoby identyfikacji wyzwalaczy: korzystanie z dziennika żywności oraz usuwanie i zastępowanie niektórych pokarmów. Najbardziej typowe podejście może obejmować oba.
Korzystanie z dziennika żywności w celu zidentyfikowania potencjalnych wyzwalaczy
Więcej dowiesz się na szkoleniach o tematyce gastronomicznej.
OSTRZEŻENIE! Najlepiej jest to zrobić pod nadzorem wyszkolonego dietetyka lub dietetyka, który z większym prawdopodobieństwem będzie w stanie zidentyfikować prawdopodobne przyczyny. Jednak na początku możesz to zrobić samodzielnie.
- Przez okres kilku tygodni lub miesiąca prowadź dziennik, który wyszczególnia wszystko, co jesz, aż do ciastka i filiżanki herbaty lub kawy, a także dokładny czas.
- Zanotuj również wszelkie objawy, w tym drobne, oraz czas, w którym wystąpiły.
- Spróbuj dostrzec wszelkie pojawiające się wzorce. Czy są jakieś potrawy, ich kombinacje, a nawet składniki, które wydają się powodować szczególne problemy?
OSTRZEŻENIE! Wyzwalacze nie zawsze są oczywiste, dlatego warto być świadomym składników tego, co jesz. Łatwiej jest to zrobić, gdy gotujesz własne jedzenie, zamiast jeść gotowe posiłki lub jeść poza domem.
- Jeśli zauważysz potencjalny wyzwalacz, spróbuj wyłączyć go z diety na kilka dni i zobacz, co się stanie.
- Może się okazać, że masz więcej niż jeden wyzwalacz. Na przykład niektórzy ludzie nie tolerują laktozy i glutenu.
Gdy nietolerancja pokarmowa jest bardzo poważna, dietetycy czasami zalecają jednoczesne wyeliminowanie z diety wielu potencjalnych czynników wyzwalających. Ma to na celu umożliwienie ustabilizowania się objawów, zanim dodasz z powrotem potencjalne czynniki wyzwalające pojedynczo, aby zobaczyć, które z nich mają wpływ.
OSTRZEŻENIE! Nie należy tego próbować w domu bez nadzoru wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Jeśli robisz to zbyt długo, może to prowadzić do problemów, takich jak niedożywienie. Może to również oznaczać, że podstawowe warunki nie są diagnozowane.
Najważniejsze
Najlepszą radą, jeśli podejrzewasz, że cierpisz na nietolerancję pokarmową lub alergię, jest rozmowa z lekarzem i poproszenie o skierowanie do specjalistycznej przychodni.
Są one najlepiej przygotowane do pomóc zidentyfikować za spust, lub jakiejkolwiek choroby podstawowej, bezpiecznie