W tygodniu jemy w kuchni, w weekendy w salonie. Black Red White prześwietla śniadania Polaków

Czy śniadanie to dla Polaków najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Jak, gdzie i co jemy? Czy w weekendy na przygotowanie i spożywanie śniadań poświęcamy więcej czasu?

Marka Black Red White zapytała Polaków o ich zwyczaje śniadaniowe oraz sprawdziła jak, z kim i gdzie spożywamy swój pierwszy posiłek. Jemy w kuchni, salonie, w łóżku, a nawet… w samochodzie. Co warto wiedzieć o porannych zwyczajach żywieniowych w polskich domach?

Aż 96% ankietowanych deklaruje, że zdarza im się jeść śniadania w domu, a 88% zgadza się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie i spokojne zjedzenie w rodzinnym gronie.

Pierwszy posiłek wolimy jeść w domowym zaciszu

57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy – wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie. Jak ważne jest dla nas jedzenie śniadań w domu? Aż 55% osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, zaś dla 33% raczej ważne.

W tygodniu śniadania jemy szybko, w weekendy dajemy sobie więcej czasu

Co ciekawe, śniadaniowe zwyczaje różnią się w zależności od dnia tygodnia. W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35% ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46% – maksymalnie 10-20 minut). W weekendy na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące. Aż 35% osób poświęca od 20 do 30 minut na weekendowe śniadania, zaś 32% od 10 do 20 minut.

Z kim jemy i przygotowujemy posiłek

Z powodu porannego pośpiechu aż 54% Polaków jada śniadania samotnie, a aż 88% samodzielnie je przygotowuje. Jeśli jednak nie siadamy do posiłku w pojedynkę, w dni pracujące najczęściej towarzyszą nam: partner (35%) i dzieci (31%). Z kolei jedząc poza domem w ponad 50% przypadków czas ten spędzamy w gronie swoich współpracowników.

W kuchni, na kanapie, w łóżku i… samochodzie – gdzie Polacy jedzą śniadania?

44% ankietowanych śniadania je w kuchni (w dni pracujące), ale blisko 32% osób w dni wolne od pracy je pierwszy posiłek w salonie (w tygodniu w salonie je jedynie 19% ankietowanych). Jak zmienia się wybór przestrzeni, w której jemy, w zależności od tego, czy danego dnia pracujemy, czy nie? Oto przykłady:

  • Kuchnia – w dni pracujące: 44%; w dni wolne od pracy: 29%

  • Jadalnia – w dni pracujące: 10%; w dni wolne od pracy: 16%

  • Salon – w dni pracujące: 19%; w dni wolne od pracy: 32%

  • Sypialnia – w dni pracujące: 3%; w dni wolne od pracy: 6%

  • Pokój dzienny – w dni pracujące: 13%; w dni wolne od pracy: 17%

  • Inne (w biurze, samochodzie, w biegu) – w dni pracujące: 11%; w dni wolne od pracy (na tarasie, balkonie): 1%

W weekendy i dni wolne zdecydowanie częściej jemy śniadanie w jadalni, salonie i pokoju dziennym niż w kuchni. Co ciekawe, sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub – po prostu – „w biegu”.

Na czym siedzimy i z jakich naczyń korzystamy

Gdzie najczęściej siadamy, jedząc śniadania na co dzień i w weekendy? W dni pracujące preferujemy jedzenie przy stole (67%), siedząc na krześle (55%). Chociaż aż 21% osób pierwszy posiłek spożywa na kanapie. Co ciekawe, 14% osób deklaruje, że śniadania spożywa przy stoliku kawowym. W dni wolne zdecydowanie preferujemy jedzenie śniadań na kanapie (20%). Niektórzy śniadania jedzą, siedząc na pufie, łóżku, podłodze lub – po prostu – trzymając talerz na kolanach.

Mały talerz (78%) i kubek (71%) to naczynia, z których najczęściej korzystamy w trakcie śniadania. Z noża i widelca korzystają kolejno 56% i 55% osób. Oprócz tego nie wyobrażamy sobie śniadania bez: ekspresu do kawy, kieliszka na jajko, pojemnika z miarką i… pałeczek.

Polacy uwielbiają pieczywo i częściej piją herbatę

Na śniadanie zjadamy średnio 459 kalorii. 68% ankietowanych wybiera pieczywo, 29% jajka, a 33% wędliny. Płatki śniadaniowe, owoce i warzywa spożywa łącznie 40% osób. Oto kilka dań, od których swój dzień zaczynają Polacy:

  • owsianka na mleku z owocami;

  • tosty z serem żółtym;

  • ser biały z miodem;

  • kasza jaglana lub manna z owocami;

  • omlet bananowy.

Sporym powodzeniem, szczególnie wśród młodszych Polaków, cieszą się owsianki oraz kasze. Co ciekawe nie kawa (46%), ale herbata (58%) jest najczęściej wybieranym napojem, od którego zaczynamy dzień. 27% ankietowanych dzień rozpoczyna od szklanki wody.

Więcej faktów na temat zwyczajów śniadaniowych Polaków można znaleźć w infografice BRW.

Źródło:

http://www.brwblog.pl/sniadania-od-kuchni-sprawdzamy-poranne-zwyczaje-zywieniowe-polakow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *