Przepis na sałatkę z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)

Prosta sałatka z niewielu składników, ale bardzo urozmaicona smakowo. Słodka kukurydza, kolorowa papryka, trochę ostrej papryki i nuta czosnku, a wszystko razem bardzo dobrze się komponuje. Idealna do pieczonego mięsa.

Przepis:

  • 1 puszka kukurydzy (o wadze 400 g)
  • 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta), bez nasion drobno pokrojona
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę½ ostrej papryczki bez nasion, np. jalapeño, drobno pokrojona
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz

Odsączoną kukurydzę mieszamy z papryką, ostrą papryczką, cebulą, czosnkiem i kolendrą. Mieszamy sok z cytryny i oliwę, polewamy sałatkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na godzinę do lodówki.

Przepis z książki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *