Przepis na sernik kremowy z kokosem i kawą
Wszyscy uwielbiamy serniki, jednak wiele osób przyznaje, że nie potrafi ich piec. Rosną, opadają, pękają w trakcie pieczenia, nie są puszyste, nie są delikatne, i tak dalej, i tak dalej… Sernik to ciasto wymagające, przy przygotowaniu którego należy przestrzegać kilku zasad. Proponujemy przepis na kremowy sernik z kokosem i kawą.
SPOD:
• 150 g herbatników petitków
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżeczki mocno zaparzonej kawy
• 50–60 g stopionego masła
• 1 łyżeczka mleka skondensowanego słodzonego
WIERZCH:
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka kakao
• 1 łyżeczka masła
• 5 łyżek mleka
• 1–2 łyżeczki mleka skondensowanego słodzonego
MASA SEROWA:
• 900 g twarogu tłustego
• 100–150 g twarogu półtłustego
• 5 jajek
• 3 łyżki gęstej śmietanki kremówki
• pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
• 4 łyżki likieru kokosowego
• ziarenka z 1 laski wanilii
• sok z połowy cytryny
• skórka otarta z połowy pomarańczy
SPÓD: ciasteczka rozdrobnić blenderem, przesypać do głębszego naczynia, połączyć ze stopionym masłem, mlekiem skondensowanym, kawą i wiórkami. Taką masą wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód w 180°C przez 15 min.
MASA SEROWA: zmielony twaróg, tłusty i półtłusty, zmiksować z mlekiem skondensowanym, dodawać po jajku i miksować. Następnie dodać śmietankę, likier, ziarenka wanilii, sok z pomarańczy i skórkę z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Masę przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec w 180°C przez 20 min, następnie obniżyć temperaturę do 150–160°C i piec przez 50–60 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku.
WIERZCH: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, kakao, mleko i mleko skondensowane. Całość mieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować dowolnie przestudzony sernik.
Przepis z książki: