Yerba mate – jakie ma właściwości?
Osoby, które cenią sobie pobudzające właściwości kawy, coraz częściej decydują się na jej alternatywne odpowiedniki. Wielu ludzi sięga między innymi po yerba matę. Sprawdź, czym cechuje się ten napój i jakie właściwości posiada.
Czym jest yerba mate?
Yerba mate to napar przygotowywany na bazie liści ostrokrzewu paragwajskiego. Do Europy dotarła około XVII wieku i do dziś jej popularność znacząco rośnie. Nazwa jest połączeniem dwóch słów: hierba – zioło oraz mati – naczynie do spożywania naparu. Spożywanie yerba mate niesie za sobą wiele pożytecznych właściwości, dlatego napój ten jest wybierany przez miłośników dbania o prawidłową kondycję organizmu. Do najczęściej wybieranych odmian yerba mate należą te z okolic:
- Paragwaju,
- Argentyny,
- Brazylii.
Na każdym z tych terenów panują nieco inne warunki pogodowe. Różnice dotyczą również gleby, na której rosną krzewy. Yerba mate z Paragwaju posiada na przykład dość intensywny smak, z kolei te z okolic Brazylii i Argentyny są dość delikatne i subtelne. Yerba mate może być spożywana na wiele sposobów. Do najpopularniejszych z nich należą:
- klasyczny napar na bazie suszu i ciepłej wody,
- terere, czyli yerba mate zalana lodowatą wodą,
- Yerbata – propozycja mrożonej herbaty na bazie yerba mate.
Jak przygotować yerba mate?
Proces przygotowania napoju na bazie yerba mate wymaga odpowiedniego przygotowania. Niezbędne są specjalne przyrządy, dzięki którym napar będzie posiadał odpowiedni smak i konsystencję, a także wiedza w zakresie samego parzenia. Aby przygotować yerba mate, przydatne są:
- wysokiej jakości susz,
- mate – tradycyjne naczynie do picia yerba mate,
- bombilla – metalowa rurka z odkręcanym sitkiem, przez którą należy spożywać napar.
Naczynie i rurkę warto przed pierwszym użyciem wyparzyć, następnie można przejść do przygotowywania yerby. Przygotowanie napoju należy rozpocząć od wrzucenia do naczynia suszu (ok. ¾ objętości naczynia). Następnie naczynie trzeba przykryć dłonią, odwrócić je do góry nogami i delikatnie potrząsnąć, tak aby najmniejszy kawałki suszu znalazły się na wierzchu naczynia. Kolejnym krokiem jest ostrożne odwrócenie naczynia i ustawienie go pod kątem 45 stopni. W miejsce, w którym nie ma suszu, wlewa się przegotowaną, ale nie wrzącą, wodę. W tym miejscu trzeba również umieścić rurkę z jednocześnie domkniętym kciukiem ustnikiem. Taki napar trzeba odłożyć na krótką chwilę. Po odczekaniu około 2-3 minut należy dolać do niego trochę więcej wody. Aby nie zatkać rurki, suszu z wodą nie powinno się mieszać. Warto pamiętać, że yerba mate może być zalewana nawet kilkukrotnie.
Yerba mate – właściwości
Ze względu na to, że osoby, które piją yerba matę regularnie, podkreślają, jak dobry wpływ ma ona na ich samopoczucie oraz kondycję fizyczną, zaczęto dokładniej przyglądać się korzyściom związanym ze spożywaniem naparu. Wyróżnia się kilka najważniejszych zalet. Należy jednak podkreślić, że tylko częste i regularne spożywanie yerba mate pozwala na osiągnięcie tych korzyści.
- Właściwości przeciwutleniające – zawarte w yerba mate antyoksydanty usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Dodatkowo znacznie spowalniają proces starzenia się organizmu.
- Profilaktyka antynowotworowa – regularne spożywanie naparu wspiera tzw. profilaktykę antynowotworową, broniąc organizm przez rozwijaniem się w nim komórek rakowych oraz chroniąc te, które są zdrowe.
- Regulacja cholesterolu – yerba mate poprawia pracę układu krwionośnego, obniżając poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc ilość dobrego.
- Regulacja glukozy – napar zalecany jest osobom, które zmagają się z cukrzycą. Kwas chlorogenowy zawarty w suszu, pomaga regulować proces uwalniania się glukozy z wątroby.
- Działanie przeciwzapalne – częste spożywanie yerba mate pozwala walczyć z wszelkiego rodzaju wirusami, grzybami i pasożytami. Dzięki takiemu działaniu możliwe jest uniknięcie wielu chorób wewnętrznych (np. zapalenie płuc), jak i zewnętrznych (np. pozbycie się łupieżu).
Warto zaznaczyć, że wszystkie te korzyści można osiągnąć, spożywając yerba matę zarówno w klasycznej postaci ciepłego naparu, jak i w przypadku jej chłodnych odpowiedników – terere i wspomnianego wcześniej napoju producenta On Lemon – Yerbaty.