Jak najlepiej przechowywać kawę?
Do uzyskania prawidłowego smaku i aromatu kawy niezbędne jest odpowiednie przygotowanie. Napój warto przyrządzać z możliwie najlepszych ziaren. Niezwykle ważny jest również sam etap parzenia. Elementem, który ma niezwykle duży wpływ na końcowy efekt przyrządzanego napoju, jest sposób przechowywania kawy. Dowiedz się, w jaki sposób chować ziarna, aby móc uzyskiwać z nich wyrazisty smak i aromat napoju.
Jak przechowywać kawę?
Każdy miłośnik pobudzającego napoju, wie, że najlepszy smak i aromat można uzyskać wyłącznie przy wykorzystaniu świeżo zmielonych ziaren. Kawa ziarnista zachowuje swoją świeżość znacznie dłużej niż produkty mielone. Warto pamiętać, aby ziarna odpowiednio przechowywać. Na to, czy zachowają one swoje właściwości, wpływają między innymi:
- nasłonecznienie miejsca,w którym przechowywany jest produkt,
- odpowiednia temperatura, która panuje w przestrzeni,
- naczynie, w którym umieszczone są ziarna,
- opakowanie kawy.
Warto pamiętać, że kawa mielona w porównaniu do ziarnistej znacznie szybciej traci aromat. Wybierając produkty zmielone już na etapie produkcji, dobrze jest kupować ich mniejsze ilości, tak aby całą paczkę zużyć w przeciągu tygodnia lub dwóch.
Przechowywanie kawy – o czym warto pamiętać?
Osoby, które cenią sobie wyjątkowy i aromatyczny smak kawy, chcą, aby kupowane przez nie produkty jak najdłużej zachowywały swoją świeżość. W tym przypadku niezbędne jest ich prawidłowe przechowywanie. Istnieje kilka czynników, o których nie należy zapominać, przechowując zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną.
Miejsce przechowywania kawy
Jednym z ważniejszych elementów, mających wpływ na to, czy kawa zachowuje swój pierwotny stan, jest miejsce przechowywania. Eksperci prowadzą zaciętą dyskusję na temat tego, czy powinna być ona trzymana w lodówce czy zamrażarce. Wiele osób bowiem podkreśla, że ziarna z powodu zimna tracą swoje właściwości. Idealnym sposobem jest wygospodarowanie przestrzeni w szafce kuchennej, w której jest dość ciemno i gdzie panuje temperatura pokojowa. Ograniczenie światła słonecznego może zapobiec wietrzeniu kawy. Produktów z kawą nie należy umieszczać bezpośrednio nad kaloryferem, kuchenką, piekarnikiem czy mikrofalą. Trzymanie ziaren w miejscu, w którym nie jest ani za zimno, ani za gorąco, pozwala zachować ich świeżość na znacznie dłuższy czas.
Pojemnik, w którym przechowywana jest kawa
Duży wpływ na zachowanie świeżości kawy ma naczynie, w którym jest ona przechowywana. Ważne, aby było ono odpowiednio dostosowane do specyfiki produktu. Szklane słoiki stanowią świetną ozdobę, jednak nie ograniczają dostępu do światła słonecznego, co jak wspomniano wcześniej, może powodować utratę cennych właściwości substancji pobudzającej. Zdecydowanie lepiej jest wybierać szczelne, zamknięte pudełka, puszki czy naczynia. Na polskim rynku można znaleźć specjalne pojemnik z silnikiem lub pompką do odsysania powietrza. Dzięki temu do kawy nie dostaje się wilgoć. Jeżeli marzą Ci się przeźroczyste pojemniki, to pamiętaj, aby umieścić je w szafkach/szufladach bądź po tej stronie kuchni, która przez większość dnia jest zacieniona.
Szczelność opakowania
Niezależnie od tego, czy kawę przechowuje się w przeźroczystym, czy w całkowicie zabudowanym pojemniku, ziarna lub mieszanki dobrze jest trzymać w oryginalnych opakowaniach. Producenci tworzą je tak, aby produkty zachowywały swój aromat na długi czas. W sklepie internetowym Cafe Silesia wszystkie kawy są sprzedawane w oryginalnych, szczelnych opakowaniach, co daje gwarancję świeżości i jakości.