Produkty powodujące zakwaszenie organizmu

To, co jemy, możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH. 5 – 5, 9), średnio zakwaszające (pH. 6 – 6.9) i zasadowe (pH. < 7).  Wszystkie produkty spożywcze dostępne na rynku i wykorzystywane przez nas w codziennym żywieniu można podzielić na 12 grup. To podział, który uwzględnia pochodzenie surowców, ale również wartość odżywczą.

Każda wyodrębniona grupa dostarcza znaczące ilości konkretnych składników pokarmowych, co przy znajomości potrzeb pokarmowych człowieka znacznie ułatwia komponowanie prawidłowo zestawionych posiłków.

Fenomen diety zasadowej http://www.sklepyinternetowe24h.pl/fenomen-diety-zasadowej.html

Niestety w diecie statystycznego Polaka przeważają produkty zakwaszające i koniecznie należy to zmienić. Warto przeanalizować tabelę zawartą w ebooku JAK DBAĆ O SWOJE ZDROWIE i zdobytą wiedzę wykorzystać w życiu codziennym.

Zakwaszenie organizmu może prowadzić do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawianie się osteoporozy. Kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę i parodontozę. Zakwaszenie sprzyja rozwojowi również innych groźnych chorób takich jak: dna moczanowa, zapalenie stawów, choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, cukrzyca. upośledzenie funkcji nerek (kamica nerkowa), choroby wątroby. Gdy nasz organizm jest zakwaszony, jesteśmy narażeni na szybszy rozwój komórek rakowych, zaburzenia snu, częstsze infekcje, ataki „wilczego” głodu. Zakwaszenie powoduje także zwiększone wypadanie włosów. Nasze paznokcie stają się bardziej kruche i łamliwe, a skóra – mocno sucha .

Objawem zakwaszenia organizmu mogą być również ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze. U ludzi z zakwaszonym organizmem stwierdzono także zmniejszoną wydolność ruchową, pogorszenie się samopoczucia, obniżenie popędu płciowego, niezdrowy przyrost wagi oraz osłabienie bariery immunologicznej. Schorzenia najczęściej wywołują nieprawidłowa dieta, niealkaliczna woda, siedzący tryb życia lub uwarunkowania genetyczne.

Sama wiedza o szkodach związanych z zakwaszeniem organizmu nie poprawi stanu naszego zdrowia. Trzeba przejść do następnego etapu:

WIEDZA MUSI BYĆ PRZEŁOŻONA NA DZIAŁANIE – kup ebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *