Producent sera z doliny Biebrzy: Polacy kochają żółty ser
Coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa i wybiera produkty białkowe. Jak podaje Polski Instytut Ekonomiczny, już 7 proc. młodych konsumentów w wieku 18-29 lat decyduje się na dietę wegetariańską, zaś 1 proc. deklaruje, że są weganami. Dla porównania, w 2014 roku CBOS przeanalizowało, iż zaledwie 1 proc. Polaków nie je mięsa. Za to prawie wszyscy kochają smak żółtego sera. Dlaczego konsumenci doceniają ten produkt? MSM Mońki uważa, że z wielu powodów.
Producent sera MSM Mońki jest zdania, że idealny produkt może powstać tylko z naturalnych składników. Kluczem do sukcesu i osiągnięcia dobrego smaku żółtego sera jest kontrola na każdym etapie tworzenia produktu. Producent sera uważa, że jest kilka powodów, dla których Polacy pokochali żółty ser.
Producent sera: Polacy szukają alternatywy dla mięsa
MSM Mońki producent sera uważa, że coraz więcej Polaków szuka alternatywy do produktów mięsnych. Żółty ser jest łatwo dostępny, zdrowy i można z niego przyrządzić wiele dań.
– Ser jest dobrym źródłem białka, wapnia, witamin z grupy B oraz innych składników odżywczych. Wprowadzając go do różnych potraw, można wzbogacić ich wartość odżywczą. To szczególnie ważne, gdy decydujemy się na rezygnację z mięsa. Musimy wówczas wybierać produkty, które będą bogate w odpowiednie składniki odżywcze i witaminy – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. – Żółty ser można wykorzystać w różnych rodzajach dań, takich jak kanapki, zapiekanki, pizze, makaron, sałatki i wiele innych. Dzięki swojej konsystencji i smakowi dodaje bogactwa i tekstury do potraw. To jeden z powodów, dlaczego tak chętnie sięgamy po ten produkt. (https://msm-monki.pl/kategorie_produktow/sery-typu-holenderskiego/)
Jakie dania można przygotować z użyciem żółtego sera? Np. zapiekankę makaronową z warzywami, pizzę na cienkim cieście z rukolą, a także chrupiące paluszki. Producent seradodaje, że istnieje wiele potraw, które warto mieć na uwadze.
Żółty ser jest smaczny i… pobudza do kreatywności
Żółty ser ma charakterystyczny, bogaty smak, który może być delikatny lub intensywny, w zależności od rodzaju produktu. To sprawia, że jest atrakcyjny dla różnych podniebień. A jakie rodzaje tego produktu znajdują się na rynku? Producent sera wymienia najpopularniejsze:
- Ser Podlaski – charakteryzuje się delikatnym smakiem.
- Ser Edamski – produkt o delikatnym smaku z lekką nutą orzechów.
- Ser Morski – ma głęboki smak i jest chętnie wybierany przez Polaków.
- Ser Gouda – produkt o śmietankowym smaku, jeden z najstarszych serów na świecie.
To sery typu holenderskiego. Na rynku dostępne są też sery typu szwajcarskiego.
- Ser Nadbiebrzański – ma słodki smak i czuć w nim nutę dojrzewającego sera.
- Ser Moniecki – ma delikatny smak i aromat.
- Ser Aldamer – polecany do wina.
A dlaczego ser pobudza do kreatywności? Można go podawać na wiele sposobów, tworzyć różne sałatki i dania – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. https://msm-monki.pl/produkty/ser-gouda/
Żółty ser wzbogaca smak potraw
Polacy chętnie wybierają żółty ser, ponieważ ten wzbogaca potrawy i nie tylko. Posypanie dania startym żółtym serem poprawia jego smak, wartość odżywczą i estetykę, dzięki czemu staje się bardziej atrakcyjne wizualnie.
– Jest wiele powodów, dla których Polacy wybierają żółty ser. Ten jest dostępny w praktycznie każdym sklepie. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na skład produktu i sięgać tylko po sery naturalne, z tzw. czystą etykietą – rekomenduje producent sera.