Gdzie występuje witamina B12 – 10 produktów bogatych w kobalaminę
Witamina B12 (zwana także kobalaminą) zapewnia energię, zapobiega anemii oraz wzmacnia mózg i serce. Gdzie występuje witamina B12? Naturalnie zawarta jest niemal wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dowiedz się więcej o wartości odżywczej produktów, w których ją znajdziesz.
Jajka
Są zasobne w witaminę B12 i inne witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko oraz witaminę D. To także źródło lecytyny, która – podobnie jak kobalamina – wspomaga pamięć i koncentrację. Obniża też cholesterol i chroni wątrobę.
Indyk
Bardzo dobre źródło kobalaminy i selenu, który chroni przed przedwczesnymi procesami starzenia i chorobami wywoływanymi przez wolne rodniki oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zawarty w mięsie indyka tryptofan pomaga zdrowo spać.
Kurczak
Oprócz witaminy B12, zawiera chude białko. Jest także zasobny w witaminę B2. Ryboflawina – bo tak również się ją nazywa – zapobiega m.in. uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki i pozytywnie wpływa na wzrok.
Łosoś
Jest bogatym źródłem witaminy B12, białka i kwasów omega-3. Te ostatnie charakteryzują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. M.in. działają przeciwzapalnie i mają (tak jak kobalamina) korzystny wpływ na układ nerwowy i mózg.
Sardynki
Zaskoczy Cię ich wartość odżywcza. Poza kobalaminą, zawierają witaminę D, dobroczynne kwasy omega-3 oraz sporo wapnia. Wapń jest istotny dla zdrowych kości i zębów, obniża również ciśnienie krwi.
Tuńczyk
Poza sporą ilością witaminy B12, znajdziesz w nim kwasy omega-3 oraz witaminę D. Ma ona istotny wpływ na układ kostny. Może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz niektóre nowotwory.
Żółty ser
Jest dobrym źródłem kobalaminy i wapnia. Znajdują się w nim również kwasy CLA, które mają m.in. właściwości antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe oraz zwiększające odporność organizmu.
Jogurt
Zawartość witaminy B12 w jogurcie jest wyższa niż w mleku. Znajdziesz tu także wapń, magnez, białko oraz kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi niekorzystnych bakterii jelitowych. W niektórych jogurtach znajdują się prozdrowotnie bakterie probiotyczne.
Małże
Są nie tylko super źródłem witaminy B12, ale także skarbnicą potasu. Ten makroelement obniża ciśnienie krwi. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
Ostrygi
Oprócz witaminy B12, zawierają rekordową ilość cynku, który wspomaga układ odpornościowy, zwiększa płodność, pozytywnie oddziałuje na wzrok oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Gdzie jeszcze występuje witamina B12?
Obecność witaminy B12 stwierdzono także w rokitniku zwyczajnym, gorczycy czarnej, omanie wielkim czy perzu właściwym. Mogą one stanowić źródło tej ważnej witaminy dla wegan.