Dlaczego warto wybrać franczyzę zamiast próbować samemu
Franczyza jest bardzo dobrym pomysłem na otworzenie swojej pierwszej firmy. Wiele osób chce rozpocząć nową działalność gospodarczą, ale boi się nie tylko formalności z tym związanych, ale również ryzyka jakie ponosi się otwierając nową firmę.
Franczyza może być świetną alternatywą dla osób szukających samozatrudnienia na znacznie lepszych warunkach.
Czemu franczyza jest bezpieczniejsza niż własna firma od podstaw?
Franczyza przede wszystkim bazuje na już wypracowanej marce. Jest niczym innym jak otworzeniem własnej działalności pod szyldem innej firmy. Z franczyzą oczywiście wiążą się koszty, ale znacznie mniejsze, niż w przypadku zakładania własnej działalności. Przede wszystkim franczyzobiorca może mieć znacznie mniejszy wkład własny. Główny właściciel firmy, pod którego szyldem chcemy założyć własną działalność, w ramach naszego wkładu własnego gwarantuje nam nie tylko pomoc w formalnościach związanych z zakładaniem własnej działalności gospodarczej, ale często również potrafi pomóc z załatwieniem lokalu, czy w wypadku gastronomii zapewnić również odpowiedni sprzęt kuchenny, który jest niezbędny do przyrządzania potraw. Głównym jednak plusem zakładania własnej działalności gospodarczej jako franczyza jest fakt, że działamy pod szyldem znanej i rozpoznawanej marki. Wiele firm w ciągu pierwszych lat, a nawet miesięcy swojej działalności upada ze względu na nie wystarczająco dużą ilość klientów. Koszty prowadzenia firmy nie są małe, zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z gastronomią, np. burgery Warszawa. Konkurencja jest dość spora, dlatego warto zaczynać naszą przygodę z własną firmą mając już wyrobioną markę. Rozpoznawalny szyld może dać nam gwarantowany zysk, nawet jeśli dopiero zaczęliśmy prowadzenie naszego przedsięwzięcia. Klienci kojarzący dana markę mogą zajrzeć również do nas. Dodatkowo właściciel marki pomoże nam zarówno we wprowadzeniu swoich receptur jeśli chodzi np. o gastronomię – najlepsze burgery Warszawa mają często wiele innych punktów, które są prowadzone właśnie przez franczyzobiorców. Burgery Bemowo wykorzystują znaną przez właściciela recepturę na dosmażanie mięsa, czy sosy, co gwarantuje nam podobny, a czasem również taki sam smak burgerów. To znacznie ułatwia nam rozpoczęcie zdobywania klientów, którzy chętniej wracają do znanych i lubianych smaków. Właściciel firmy pomoże nam również w wybraniu odpowiedniej lokalizacji dla naszego obiektu. Możemy być pewni, że wybrane miejsce będzie chętnie odwiedzane. Przy wyborze nowego lokum bierze się pod uwagę takie wytyczne jak ilość osiedli wokół, a także odległość od najbliższych punktów gastronomicznych serwujących podobny rodzaj jedzenia. Franczyzobiorca ma więc pewność, że będzie mieć znacznie mniejszą ilość konkurencji wokół, a tym samym większą szansę na znalezienie klienta.
O czym musi pamiętać franczyzobiorca?
Przede wszystkim rozpoczynając przygodę z franczyzą, franczyzobiorca musi pamiętać, że nie jest głównym właścicielem marki. Tylko po części decyduje o tym, jak wygląda jego lokal i jakie jedzenie jest tam podawane. Burgery Warszawa mające swoje franczyzy muszą dbać o to, by burgery w każdym z tych miejsc smakowały tak samo. Podobnie jest z innymi daniami, a nawet dostawcami. Franczyzobiorca musi dostosować się do tych zasad prowadzenia firmy, jakie ustalił główny właściciel. Oznacza to, że bez jego wyraźnej zgody nie możemy zmienić menu, czy też zmienić dostawcy produktów. Mamy również swoje obowiązki wobec głównego właściciela. Możemy sprzedawać pod jego szyldem pod warunkiem, że będziemy generowali ustalony z umowie miesięczny obrót. W momencie, kiedy nie będziemy tego robić, właściciel marki może z nami rozwiązać umowę. Naszym obowiązkiem jest również promowanie danej idei marki, a także dbałość o jak najlepszej jakości produkty, które będziemy sprzedawać. Mimo tych obowiązków franczyza jest naprawdę świetnym sposobem na założenie własnej działalności gospodarczej bez zbędnego ryzyka i martwienia się o pozyskanie pierwszych klientów.