Książki kulinarne – przepisy na pyszne dania i ciasta
Wspomnienia mogą przenieść czytelników w życie niesamowitych ludzi, ale wspomnienia kulinarne zabierają nas prosto do ich kuchni. Kucharze i autorzy artykułów kulinarnych snują swoje osobiste historie poprzez niezapomniane posiłki i obciążone potem zmiany, aby przynieść czytelnikom lekcje życia i anegdoty, które są łatwe do pochłonięcia.
Poznaj kuchenne inspiracje – zdrowo i pysznie przez cały rok – SPRAWDŹ
Wybraliśmy te książki kulinarne, ponieważ podkreślają one wyjątkowy aspekt kulinarnego świata — od klasycznych w polskiej kuchni po napędzane adrenaliną obiady rodem z Meksyku — a jednocześnie ich autorzy używają apetycznych opisów, aby pokazać, jak wszyscy jesteśmy połączeni przez jedzenie. Nie musisz być samozwańczym „smakoszem” ani świetnym kucharzem domowym, żeby pokochać te książki; są idealne dla każdego czytelnika zainteresowanego tajemnicami kryjącymi się za wahadłowymi drzwiami kuchni ulubionej restauracji. Niezależnie od tego, czy jest to pamiętnik legendarnego szefa kuchni, czy opowieść o dojrzewaniu nowego kulinarnego głosu, mamy nadzieję, że znajdziesz idealną lekturę na naszej liście książek blogerów kuchni i pisarzy kulinarnych.
————
Na uwagę zasługuje „Apetyt na Meksyk” Magdaleny Keller-Bigdy autorki bloga apetycznie-klasycznie.pl
Kulinarna podróż odkrywająca przed nami prawdziwe meksykańskie dania, zarówno te podawane w eleganckich restauracjach, zwykłych barach, przydrożnych stoiskach, jak też w meksykańskich domach. Warto podkreślić, że autorka mieszkając przez ponad dwa lata w Meksyku miała okazję i szczęście, aby poznać prawdziwe meksykańskie dania i czerpać z autentycznych receptur. Dzięki tej wiedzy, oprócz przepisów poznamy też ciekawostki kulinarne, anegdoty, potrawy podawane z okazji świąt i innych okazji oraz informacje o kilku wybranych meksykańskich warzywach i owocach popularnych w Meksyku, a nieznanych w Polsce.
Książka w ofercie sprzedaży – https://tylkorelaks.pl/963-apetyt-na-meksyk.html
„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i cieszenia się jej niezwykłymi smakami. Kuchnia meksykańska jest niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna, zaskakująca i dostarcza niezapomnianych wrażeń. Czasami słyszy się, że meksykańskie dania są bardzo ostre, ale sami mieszkańcy Meksyku twierdzą, że są po prostu dobrze doprawione. Meksykanie bardzo lubią jeść, przy czym posiłek nie jest tylko okazją do zaspokojenia głodu, ale też do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, biesiadowania i świętowania. W celu podkreślenia i zachowania tradycji kulinarnych Meksyku, w listopadzie 2010 r. tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Książka dla każdego, kto chce poznać prawdziwe meksykańskie dania, cieszyć się ich niezwykłymi smakami i urozmaicić posiłki przygotowywane w domu.
Przepis: Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)
- Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)
Prosta sałatka z niewielu składników, ale bardzo urozmaicona smakowo. Słodka kukurydza, kolorowa papryka, trochę ostrej papryki i nuta czosnku, a wszystko razem bardzo dobrze się komponuje. Idealna do pieczonego mięsa.
Przepis:
- 1 puszka kukurydzy (o wadze 400 g)
- 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta), bez nasion drobno pokrojona
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę½ ostrej papryczki bez nasion, np. jalapeño, drobno pokrojona
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- sól i pieprz
Odsączoną kukurydzę mieszamy z papryką, ostrą papryczką, cebulą, czosnkiem i kolendrą. Mieszamy sok z cytryny i oliwę, polewamy sałatkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przepis z książki – https://tylkorelaks.pl/963-apetyt-na-meksyk.html
————
„Serniki słodkie i wytrawne” to debiut wydawniczy kolejnej blogerki Renaty Czelny-Kawa autorki bloga Raj dla podniebienia, eksperymentatorki kuchennych wyzwań
Wszystkie receptury sernikowe zostały zebrane w całość, a dzięki temu czytelnik może doznać niesamowitych wrażeń swojego podniebienia. Autorka zaprasza nas na ucztę nie tylko z sernikami klasycznymi, z owocami, na ciepło, na zimno, ale również z tymi mniej znanymi, bardziej wyrafinowanymi na przykład z kalafiorem, brokułem, łososiem, czy z marchewką.
Między przepisy wyborne i finezyjne, autorka wkradła swoje słodkie wspomnienia z dzieciństwa, które sprawiły, że dziś pieczenie i gotowanie przemieniła w swoją wielką pasję.
Przepiękne fotografie ciast już powodują pobudzenie naszych zmysłów, przygotowywanie ich natomiast jest niezapomnianym doświadczeniem. „Wisienką na serniku” jest skosztowanie tej wykwintnej słodkości powstałej według przepisu i wydobywanie z niej całej sentencji smaku.
Galeria rodzinnych postaci, o których autorka wyraża się z wielkim szacunkiem i miłością, to podróż sentymentalna, w której Czytelnik ma okazję uczestniczyć, dowiedzieć się wielu interesujących kwestii z życia autorki, z dzieciństwa i o tym, skąd zaczerpnęła inspiracji do stworzenia tej książki. Poznajemy niesamowitą Mamę autorki, ukochanego Dziadka, Męża, który jest dla niej siłą napędową do działania i który spełnia jej marzenia, bo dla niego niemożliwe staje się możliwe. Jest też Babcia…
To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.
Autorka wierzy, że każdy może upiec pyszny sernik, dlatego w książce zamieściła sernikowe rady, które pomogą Wam stworzyć dobry i udany wypiek, który podbije Wasze serca i… podniebienia!
Przepis: SERNIK WANILIOWY KREMOWY Z KOKOSEM I KAWĄ
SERNIK WANILIOWY KREMOWY Z KOKOSEM I KAWĄ
SPOD:
• 150 g herbatników petitków
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżeczki mocno zaparzonej kawy
• 50–60 g stopionego masła
• 1 łyżeczka mleka skondensowanego słodzonego
WIERZCH:
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka kakao
• 1 łyżeczka masła
• 5 łyżek mleka
• 1–2 łyżeczki mleka skondensowanego słodzonego
MASA SEROWA:
• 900 g twarogu tłustego
• 100–150 g twarogu półtłustego
• 5 jajek
• 3 łyżki gęstej śmietanki kremówki
• pół puszki mleka skondensowanego
słodzonego
• 4 łyżki likieru kokosowego
• ziarenka z 1 laski wanilii
• sok z połowy cytryny
• skórka otarta z połowy pomarańczy
SPÓD: ciasteczka rozdrobnić blenderem, przesypać do głębszego naczynia, połączyć ze stopionym masłem, mlekiem skondensowanym, kawą i wiórkami. Taką masą wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód w 180°C przez 15 min.
MASA SEROWA: zmielony twaróg, tłusty i półtłusty, zmiksować z mlekiem skondensowanym, dodawać po jajku i miksować. Następnie dodać śmietankę, likier, ziarenka wanilii, sok z pomarańczy i skórkę z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Masę przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec w 180°C przez 20 min, następnie obniżyć temperaturę do 150–160°C i piec przez 50–60 min. Sernik studzić w uchylonym piekarniku.
WIERZCH: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, kakao, mleko i mleko skondensowane. Całość mieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować dowolnie przestudzony sernik.
————
„Pyszne ciacho? To nie problem!” Renaty Rusinek-Marszałek jest odzwierciedleniem jej własnego zapału do pieczenia przeróżnych słodkości
Pieczenie zawsze było jej pasją, już od dziecięcych lat. Pewnego dnia postanowiła spróbować i napisać książkę z przepisami na pyszne ciasta. Renata Rusinek-Marszałek w swojej książce kucharskiej „Pyszne ciacho? To nie problem!” krok po kroku pozwala stworzyć w kuchennym zaciszu coś nowego, co na pewno ucieszyłoby podniebienie.
Poradnik ten jest doskonałym wyborem, który pozwala na rozwój zarówno początkującym i ciekawskim poszukiwaczom przepisów oraz smaków, jak i tym bardziej zaprawionym w bojach koneserom dzieł wypiekanych. Bogactwo prezentowanych w niej przepisów oraz precyzyjność ich przedstawienia dają możliwość przeprowadzenia dziesiątek kulinarnych eksperymentów, których rezultaty nadawać się mogą i do postawienia przy zwykłej kawie, ale też i do znacznie bardziej wymagającej imprezy okolicznościowej dowolnego typu.
Przepis: PAWI OGON
- 3 szklanki mąki,
- 1 margaryna,
- ½ szklanki śmietany kwaśnej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 dag orzechów włoskich, powidła.
Zagnieść ciasto (bez orzechów i powidła), włożyć do lodówki na ⅔ godz. Podzielić na dwie części. Z jednej upiec placek. Resztę ciasta podzielić na cztery części. Z każdej z nich formować roladkę (według długości blachy), smarować powidłem. Posypać orzechami, zawinąć i piec na złoty kolor. Dodatkowo upiec cienki biszkopt z 4 jajek.
Masa: 3 szklanki mleka, 1 ½ kostki masła, 2 galaretki, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 1 żółtko. Sypkie składniki i żółtko rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować.
Ugotować budyń. Utrzeć masło z ostudzonym budyniem. 2 galaretki rozpuścić w 2 ½ szklanki wody .
Na upieczony placek dać połowę kremu, na to nałożyć upieczone roladki, na roladki wlać galaretkę, dodać drugą połowę kremu i przełożyć biszkoptem.
Kolejność: placek kruchy + masa + roladki + galaretka + krem + biszkopt.
Zaprezentowane powyżej książki, które nie tylko mają świetne przepisy i wspaniałe obrazy, ale także wykorzystują swoją formę – podważają, na nowo rozważają i zmieniają zasady i ograniczenia pisania książek kucharskich. Sprawdź sam jak niezwykłym przedmiotem może być książka kucharska.
Twój blog ma w sobie coś oryginalnego. Podoba mi się dobór zdjęć, wszystko jest przejrzyste, a dodanie informacji ,,gdzie kupić” naprawdę ułatwia życie! Poza tym świetny pomysł. Nie muszę szukać informacji w internecie, bo już wiem, na jakiej stronie mogę kupić książkę i w jakiej cenie.
Wpadłam po kulinarne inspiracje, ponieważ od jakiegoś czasu wciągnęłam się w gotowanie i już wiem, że zostanę na dłużej. Pozdrawiam!
http://www.brunetkawakcji.pl