Rak tarczycy – jak pomóc sobie i bliskim?

Stres i niepewność towarzyszące diagnozie onkologicznej są podobne do stresu pourazowego, jaki przechodzą żołnierze. Nie są w stanie go zmniejszyć nawet informacje o pomyślnych prognozach leczenia. Tak dzieje się w przypadku raka tarczycy, który mimo dobrych rokowań, przed pacjentami stawia więcej pytań, niż odpowiedzi. Sprawdź …

Poznaj szczegóły

Urolodzy: wciąż niska świadomość na temat wpływu palenia na nowotwory

Większość pacjentów chorujących na raka pęcherza nie wie o ścisłym związku tego nowotworu z paleniem papierosów – wynika z badań, zaprezentowanych w poniedziałek w Katowicach podczas 47. Kongresu Naukowego Polskiego Towarzystwa Urologicznego. W badaniu ankietowym – przeprowadzonym przez naukowców Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie – …

Poznaj szczegóły

Masz łamliwe paznokcie, wypadają Ci włosy, a suplementy nie pomagają? Powodem może być zaburzenie ich wchłaniania

Problemy z przyswajaniem witamin, minerałów i leków mogą wiązać się z celiakią – trwałą nietolerancją glutenu. W jaki sposób? Spożywanie glutenu przy tej chorobie powoduje zaburzenia wchłaniania. Chcesz wiedzieć, czy Twoje kłopoty wynikają z celiakii? Zrób proste badanie DNA! Być może konieczna będzie dieta bezglutenowa, …

Poznaj szczegóły

Blisko 84 mln Europejczyków mieszka w zagrzybionych i wilgotnych domach. Poprawa warunków mieszkaniowych zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę

W zagrzybionych i wilgotnych domach mieszka blisko 84 mln mieszkańców Europy. Dla 2 mln osób było to bezpośrednią przyczyną zachorowania na astmę lub innych dolegliwości ze strony układu oddechowego, alarmują eksperci przy okazji Światowego Dnia Astmy, który przypada 2 maja. Polacy częściej niż reszta mieszkańców …

Poznaj szczegóły

Cholesterol z jajek – nie taki straszny, jak go dawniej malowano

Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, a okazjonalnie – nawet więcej. Cholesterol z jaj jest bowiem inaczej metabolizowany niż ten produkowany przez ludzką wątrobę – tłumaczą eksperci z SGGW.

Poznaj szczegóły